W ostatnim czasie sporo słyszy się o dobroczynnych właściwościach płynących z włączenia do codziennej diety nasion chia. Te małe niepozorne ziarenka komponują się z wieloma posiłkami i wzbogacają je o mnóstwo składników odżywczych. Obecnie używanie chia rekomenduje wielu dietetyków, ludzi show businessu oraz popularnych influencerów. Czy zatem warto zakupić nasiona chia i dodawać je do potraw?
Cenne składniki w skondensowanej formie
Produkt ten zawiera sporą ilość pożądanych składników, które warto dostarczać organizmowi każdego dnia. Jest to świetna opcja dla wegan, gdyż 100 gramów chia ma w sobie więcej wapnia niż dwie szklanki krowiego mleka. Dodatkowo jest tam także sporo białka (16,5 g) oraz błonnika (ponad 30 g), a całość uzupełniają kwasy omega-3, minerały oraz witaminy, takie jak: witamina A, B12, C, magnez, potas i żelazo.
W czym pomagają nasiona?
Spożycie nasion ogranicza możliwość wystąpienia chorób serca, nadciśnienia, a także choroby wieńcowej czy miażdżycy – obniża poziom złego cholesterolu. To także sposób na poprawę wzroku i zapobieganie chorobom takim jak zwyrodnienie plamki żółtej. Udowodniono także działanie nasion w łagodzeniu stanów nerwowych i depresyjnych, opóźnianiu procesów demencji starczej oraz poprawianiu skupienia i pamięci. Układ nerwowy oraz mózg działają wtedy dużo sprawniej.
Ile najlepiej przyjmować?
Niektórzy myślą, że im więcej nasion w ciągu dnia, tym lepiej. Jednak warto jest nie przekraczać zalecanej dawki około 40 gramów w ciągu jednej doby. Najlepiej rozłożyć ją na minimum dwa posiłki. Poprzez wysoką zawartość błonnika pokarmowego zbyt częste spożywanie dużych ilości chia może źle wpływać na układ pokarmowy i hamować przyswajanie innych składników z diety, a nawet w ciężkich przypadkach doprowadzić do zamknięcia światła jelita. Nasiona poleca się także raczej dla kobiet, ponieważ zawarty w nich kwas alfa-linolenowy zapobiega rakowi piersi, ale niestety może przyczyniać się do powstania raka prostaty.
Jak jeść nasiona?
Niewielkie nasionka można jeść w całości, bądź je mielić. Nadają się szczególnie do dań śniadaniowych, takich jak koktajle, owsianki, naleśniki czy jogurty. Da się także przygotować z nimi zupy, chleb, kasze czy płatki, a nawet sałatki i puddingi. W internecie jest długa lista przepisów z pomysłowym wykorzystaniem chia.
Nasiona chia to ciekawy sposób na dostarczenie sobie wielu składników odżywczych i zapewnienie sobie zdrowia. Warto zakupić opakowanie chia i spróbować zacząć dodawać niewielkie ilości do codziennej diety. Już niedługo zobaczy się rezultaty w postaci świetnego samopoczucia i lepszej pracy całego organizmu.